To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

trailer

CAST

 

Annabel Stooker - Janice

Christiaan Lubbers - Leonard

Gerard Bakker - Mark

Howard van Dodemont - Docent

Martin Bouman - Kevin

Nikkie Varkevisser - Verteller

 

Adrienne van Weeghel - Ensemble

Bart Klinge - Ensemble

Francesco Bekkema - Ensemble

Henkjan Garretsen - Ensemble

Jeroen Bloksma - Ensemble

Lieke van den Berg - Ensemble

Marjolein Meijer - Ensemble

Mart Gierkink - Ensemble

Nicola Amoruso - Ensemble

Pam Weijermars - Ensemble

Tasco Silva - Ensemble

 

CREATIVES
 

Richard Sprokkereef - Regie

Bernie Meems - Muzikale leiding

 

 

Productieleiding

Leonie Bosklopper

Wanneer toon jij begrip en tolerantie, hoe ver laat jij een ander in je hart?

Hoe vaak zet jij respect voor arrogantie, wanneer keer jij het tij en breken wij de golf?

The Wave is een rockmusical gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin de kracht van fascisme en groepsdruk een grote rol spelen. Een geschiedenisdocent probeert een manier te vinden om zijn leerlingen duidelijk te maken hoe het kon dat een dicator als Hitler bijval kreeg van een gehele natie. Hij start een experiment in de klas gebaseerd op een protocol van kracht, eenheid, discipline en actie. Het experiment groeit en wordt al snel zo krachtig dat het de hele school ontworteld. Buitenbeentjes worden geaccepteerd en de leerlingen die de groep proberen te weerstaan lopen risico op verbaal en fysiek geweld. Gedurende het experiment leren zowel leerling als docent een krachtige les.

 

De Wave wordt door HUMUS gespeeld door 17 zangers/acteurs van amateur tot professional onder leiding van muzikaal leider Bernie Meems en regisseur Richard Sprokkereef. De muziek gaat van krachtige rock tot een rustige popballad, en laat het publiek zeker niet onberoerd.

 

We spelen begin mei drie avonden in theater Hof88 te Almelo: 2, 3 en 5 mei, kaarten kunt u bestellen via de website van het theater, hieronder vind u de directe link:

 

 

 

 

 

 

Medio februari is besloten dat we The Wave 13 mei nog twee keer zullen spelen in de Hanzehof te Zutphen. De middagvoorstelling is dan besloten (voor middelbare scholieren), de avondvoorstelling is openbaar. Zodra de kaartverkoop voor Zutphen van start gaat zullen we hier ook een directe link van plaatsen.

 

        

Achtergrondinformatie

 

Het verhaal van The Wave is gebaseerd op een experiment in Amerika dat plaatsvond in 1967 op de  Cubberly High School in Palo Alto onder leiding van geschiedenisleraar Ron Jones.

Jones leerde op de eerste dag van het experiment (maandag, 3 april 1967) zijn studenten een juiste manier van zitten en een gedisciplineerde manier om de klas binnen te komen. Na enige oefening slaagden de leerlingen erin om binnen 30 seconden de klas binnen te komen en op een geruisloze manier te gaan zitten.

Op de tweede dag vormde hij de geschiedenisklas verder om tot een gedisciplineerde groep met een overheersend groepsgevoel. Ook introduceerde hij de naam De Derde Golf, verwijzend naar de veronderstelling dat in de branding van de zee een derde golf altijd krachtiger is dan de eerste en tweede. De leerlingen leerden vervolgens een groet die zij ook buiten de klas dienden te gebruiken om aan te geven dat zij onderdeel van De Derde Golf waren. De groet werd door alle leerlingen gebruikt.

Het experiment ging vanaf dit moment een eigen leven leiden: op de derde dag sloten ook leerlingen van buiten de geschiedenisklas zich aan. Leerlingen waren gemotiveerd, gedisciplineerd en presteerden significant beter. Lidmaatschapskaarten werden rondgedeeld en alle leden van De Derde Golf kregen opdrachten (zoals het ontwerpen van een vlag, het bewaken van de orde). Ook leerde Jones zijn leerlingen hoe ze anderen lid konden maken van de Derde Golf. Aan het eind van de derde dag was de aanhang gegroeid tot ruim 200 scholieren. Tot zijn verrassing begonnen leerlingen overtredingen van medeleerlingen te melden aan Jones.

Op de vierde dag leek de beweging uit de hand te lopen en besloot Jones om het te beëindigen. Hij kondigde aan dat De Derde Golf onderdeel was van een landelijke beweging en dat een kandidaat voor het landelijke leiderschap van de beweging zich de dag erop bekend zou maken....